Blog

Psychology

Ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του γραφείου.

Ενημέρωση λειτουργίας ψυχοθεραπείας μέσω skype κατά την περίοδο της καραντίνας

Μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που διανύουμε και μετά τις αποφάσεις των αρμοδίων φορέων, το γραφείο παραμένει σε λειτουργία και δίπλα σας, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις.

 • Για όσους δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να έρθουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, υπάρχει η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης.
  1. Καλέστε με στη τηλέφωνο επικοινωνίας.
  2. Το πρώτο ραντεβού μπορεί να γίνει μέσω skype.
  3. Η συνεργασία μας μπορεί να συνεχιστεί μέσω skype.
 • Για όσους επιλέξετε να έρθετε σε συνάντηση από κοντά:
  1. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε συμπτώματα ίωσης.
  2. Απολυμάνετε τα χέρια σας κατά την είσοδό σας με το αντισηπτικό που θα βρείτε.
  3. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα.
  4. Λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εάν χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα.

Φροντίστε τον εαυτό σας και μείνετε συνδεδεμένοι.

Ψυχόδραμα, psychodrama, Psychology, psychotherapy

«Φροντίζω – φροντίζομαι» βιωματικό εργαστήριο εισαγωγής στο Ψυχόδραμα

26.01.2019

«Κουράστηκα… εμένα ποιος θα με φροντίσει;»

Ένα ερώτημα που συνδέεται με στιγμές μοναξιάς, αναζήτησης νοήματος στις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους, στη σχέση με τον εαυτό μας, ακόμα και στις επαγγελματικές μας σχέσεις.

Η φροντίδα του εαυτού ή όπως συνήθως ονομάζεται, η «αυτοφροντίδα», είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Πολλές φορές ακούμε γύρω μας ανθρώπους να λένε πως δεν έχουν χρόνο ή θεωρούν πολυτέλεια το να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Έχουμε εκπαιδευτεί να φροντίζουμε σημαντικούς άλλους (παιδιά, συντρόφους, γονείς, φίλους), όμως συχνά θεωρούμε εγωιστικό να ακούσουμε τις ανάγκες μας και να αναλάβουμε την φροντίδα του εαυτού μας. Πως επηρεάζει αυτή η στάση τις σχέσεις μας;

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα επιχειρήσουμε να συνδεθούμε βιωματικά με την ευάλωτη πλευρά του εαυτού μας ή όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, με το «εσωτερικό μας παιδί» και τις ανάγκες του. Με εργαλείο το Κλασικό Ψυχόδραμα θα διερευνήσουμε τι σημαίνει φροντίδα για τον εαυτό και πως μπορούμε να την αναπτύξουμε.

Διάρκεια: 3 ώρες, 10:30 – 13:30

Συντονισμός: Χριστίνα Αναστασοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Ψυχοδραματίστρια

Τόπος: Ασκληπιού 24, 2ος όροφος, πλατεία Ταξιαρχών, Καλαμάτα

Κόστος: 30 ευρώ, 25 ευρώ άνεργοι και φοιτητές

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (8 θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6977194029

psychodrama workshop Kalamata
Εργαστήριο γνωριμίας με το Ψυχόδραμα στην Καλαμάτα, “Φροντίζω – φροντίζομαι”
Ψυχόδραμα, psychodrama, Psychology, psychotherapy

Εργαστήριο «Ο Δημιουργικός μου Εαυτός»

Όλοι θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί στη ζωή μας. Μας ενδιαφέρει, αν οι συνθήκες μας το επιτρέπουν, να αφήσουμε το αποτύπωμά μας σε αυτό τον κόσμο. Μας γεμίζει χαρά και η ζωή μας αποκτά περισσότερο νόημα, όταν πορευόμαστε σύμφωνα με τις αξίες μας και για να«γίνουμε όλα όσα είμαστε». Τότε γιατί δεν το κάνουμε; Ποια είναι τα εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία; Πόση αξία και χώρο δίνουμε στον δημιουργικό μας εαυτό στην καθημερινότητα μας;

Μέσα από μια σειρά βιωματικών ασκήσεων και συζήτησης σε μικρές ομάδες, οι συμμετέχοντες σε αυτό το εργαστήριο, θα έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν τον τρόπο με τον τρόπο που σχετίζονται με τη δημιουργική πλευρά του εαυτού τους, να εντοπίσουν πιθανά εμπόδια και να αυξήσουν την επίγνωση του τρόπου που λειτουργούν. Παράλληλα θα έχουν μια πρώτη γνωριμία στο Κλασικό Ψυχόδραμα, το μοντέλο ομαδικής ψυχοθεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης που έχει τις ρίζες του στο θέατρο.

Απευθύνεται σε όσους:

 • Θέλουν να αυξήσουν την αυτογνωσία τους και να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργική πλευρά του εαυτού τους
 • Αναζητούν νέους τρόπους προσωπικής έκφρασης και ανάπτυξης
 • Θέλουν να γνωρίσουν το Ψυχόδραμα

Συντονισμός:  Χριστίνα Αναστασοπούλου 
Ψυχολόγος M.Sc. στην Έρευνα στην (Κοινωνική – Κλινική) Ψυχολογία, 
Ψυχοδραματίστρια

Ημερομηνία: Σάββατο 24.11.2018, ώρα 10:00 – 14:00

Τόπος: Ασκληπιού 24, 2ος όροφος, πλατεία Ταξιαρχών, Καλαμάτα.

Κόστος: 40 €, 30 € (άνεργοι και φοιτητές)

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6977194029

Κρατήσεις θέσεων: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd184L6r4l4JaUfhddMRSSD6HIz9_EEO43JIcMZ1tBvkVk_sQ/viewform

Ψυχόδραμα, psychodrama, Psychology, psychotherapy

Τι είναι το Ψυχόδραμα;

Το Ψυχόδραμα είναι μοντέλο ομαδικής ψυχοθεραπείας που πρεσβεύει πως κλειδιά για την ανάπτυξη του ατόμου είναι η δημιουργικότητα και ο αυθορμητισμός. Για την αύξηση της δημιουργικότητας και του αυθορμητισμού στην ομάδα, χρησιμοποιούνται τεχνικές εμπνευσμένες από το θέατρο.

Κατά τη διάρκεια μιας ψυχοδραματικής συνάντησης οι συμμετέχοντες στο βαθμό που αισθάνονται έτοιμοι, καλούνται να αναπαραστήσουν προσωπικές συναισθηματικές καταστάσεις όπως έχουν βιωθεί στο παρελθόν, όπως βιώνονται τώρα ή όπως φαντάζονται πως θα εξελιχθούν στο μέλλον, παίρνοντας οι ίδιοι θέση μέσα στην αναπαράσταση ή βλέποντας την από απόσταση (τεχνική του σωσία, τεχνική του καθρέφτη, αντιστροφής ρόλου κ.λ.π.). Αυτού του είδους η δημιουργική αναβίωση και η ενεργός εμπλοκή (όχι απαραίτητα λεκτική), λειτουργεί καθαρτικά και δίνει σημαντικές νέες πληροφορίες στους συμμετέχοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για νέους στόχους ή αλλαγές.

Εμπνευστής του Ψυχοδράματος ήταν ο ψυχίατρος Jacob Levy Moreno, ένας από τους πρωτοπόρους της ομαδικής ψυχοθεραπείας (1889-1974). Σήμερα το Ψυχόδραμα εφαρμόζεται ως μέθοδος ανάπτυξης σε θεραπευτικά (κέντρα ψυχικής υγείας, μονάδες απεξάρτησης, κέντρα ημέρας) και μη θεραπευτικά πλαίσια (σχολεία, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς).

adolescense, Psychology

Εφηβεία: η μετάβαση του παιδιού μου προς την ενηλικίωση, πως μπορώ να βοηθήσω;

Στις 22 Οκτωβρίου 2018 είχα τη χαρά να συμμετέχω σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση και το Σύλλογο καθηγητών του 2ου Λυκείου Καλαμάτας προς τους γονείς των μαθητών.

Οι γονείς αφού ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και για τα πρωτοποριακά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμένο σχολείο, άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον πληροφορίες για το πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως γονείς, ώστε οι έφηβοι τους να μεταβούν στην ενήλικη ζωή πιο εύκολα και λιγότερο …ριψοκίνδυνα!

Η εφηβεία είναι μια περίοδος μετάβασης όχι μονάχα για τον έφηβο αλλά και για τον γονέα! Ο γονέας σε αυτή τη φάση τη φάση της ζωής καλείται να μετακινηθεί από το ρόλο του “τροφού” και του “προστάτη”, να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει χώρο στο νέο άτομο να εξερευνήσει, να πειραματιστεί, να πάρει αποφάσεις και λάβει ευθύνες. Πως θα το κάνει αυτό χωρίς κίνδυνο; Που πρέπει να σταθεί; Πως θα ξέρει πως το παιδί του του λέει την αλήθεια και θα τον προσεγγίσει όταν χρειαστεί βοήθεια; Όπως υποσχέθηκα, μοιράζομαι την παρουσίαση ώστε να μπορεί κάποιος γονέας να ανατρέξει σε αυτή.

Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να “ζήσουν” και καλή σχολική χρονιά σε όλους!