Βιογραφικό

Ονομάζομαι Χριστίνα Αναστασοπούλου και έχω γεννηθεί στην Καλαμάτα. Είμαι Ψυχολόγος και Ψυχοδραματίστρια, απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου (B.Sc.) και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, (Research M.Sc., minor Clinical Psychology, major Social Psychology)

Η σχέση μου με την ψυχοθεραπεία και την έρευνα αλληλοδιαπλέχθηκε, καθώς ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου το 2006, με κίνητρο να επιχειρήσω να αποτυπώσω τι είναι αυτό που έκανε στα τότε μάτια μου, το Ψυχόδραμα, με το οποίο είχα ήδη έρθει σε επαφή από το 2003, τόσο μαγικό. Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής μου εκπαίδευσης λοιπόν μελέτησα πειραματικά το ρόλο των συναισθημάτων στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας του ατόμου, προσπαθώντας να αναδείξω τη λειτουργικότητα όλων των συναισθημάτων και ξεφεύγοντας από τον απλοϊκό διαχωρισμού τους σε αρνητικά και θετικά. Το ταξίδι αυτό καρποφόρησε με την δημοσίευση της εργασίας μου σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Με το πέρας των σπουδών μου, επέστρεψα στην ψυχοθεραπεία και την Ελλάδα, όπου ολοκλήρωσα την 5ετή μου εκπαίδευση στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας (πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχοδράματος, FEPTO) στην Αθήνα.

Από το 2010 και για 2,5 έτη, εργάστηκα στην ανάπτυξη και την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος «Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία Ακεσώ» της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος» στη Φωκίδα. Η ενασχόληση μου αυτή, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καλά και να συνεργαστώ με συναδέλφους πολυκλαδικών ομάδων εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Με εργαλείο το Ψυχόδραμα, έχω συντονίσει ομάδες εφήβων σε σχολεία, στα πλαίσια της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Φωκίδας και βιωματικά εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας, διαχείρισης του άγχους και ανάπτυξης της αυτογνωσίας και της δημιουργικότητας, με φοιτητές και εκπαιδευτικούς, ως συνεργάτης του Κέντρου Συμβουλευτικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Γραφείου Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για 4 έτη (2011 – 2015). Έχω μακρόχρονη εμπειρία στη συμβουλευτική γονέων και φοιτητών. Επιπρόσθετα η εργασία μου για ένα έτος στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1114 του προγράμματος Άλφα του ΚΕΘΕΑ, με ευαισθητοποίησε και μου προσέφερε γνώσεις πάνω στο θέμα της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης έχω εργαστεί με παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του συναισθήματος, ενώ έχω εκπονήσει με άριστα την πτυχιακή μου εργασία πάνω στις θεραπευτικές παρεμβάσεις για το σύνδρομο Άσπεργκερ. Έχω εργαστεί εθελοντικά στην ψυχιατρική κλινική ενηλίκων του Νοσοκομείου Αγία Όλγα για ένα έτος καθώς και στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά για 4 μήνες.

Στο παρόν, από το 2014 είμαι εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, όπου συντονίζω βιωματικά εργαστήρια ανάπτυξης του επαρκούς δασκάλου μέσα από το Ψυχόδραμα. Από τον Οκτώβρη του 2016 είμαι συνεργάτης του Κέντρου Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα ενώ παράλληλα παρέχω υπηρεσίες στο ιδιωτικό μου γραφείο.

Είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Με ενδιαφέρει η έρευνα στην ειδικότητα μου και προσπαθώ να ενημερώνομαι μέσα από τη συμμετοχή μου με παρουσιάσεις και εργαστήρια σε συνέδρια του κλάδου μου.