adolescense, Psychology

Εφηβεία: η μετάβαση του παιδιού μου προς την ενηλικίωση, πως μπορώ να βοηθήσω;

Στις 22 Οκτωβρίου 2018 είχα τη χαρά να συμμετέχω σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση και το Σύλλογο καθηγητών του 2ου Λυκείου Καλαμάτας προς τους γονείς των μαθητών.

Οι γονείς αφού ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και για τα πρωτοποριακά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμένο σχολείο, άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον πληροφορίες για το πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως γονείς, ώστε οι έφηβοι τους να μεταβούν στην ενήλικη ζωή πιο εύκολα και λιγότερο …ριψοκίνδυνα!

Η εφηβεία είναι μια περίοδος μετάβασης όχι μονάχα για τον έφηβο αλλά και για τον γονέα! Ο γονέας σε αυτή τη φάση τη φάση της ζωής καλείται να μετακινηθεί από το ρόλο του “τροφού” και του “προστάτη”, να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει χώρο στο νέο άτομο να εξερευνήσει, να πειραματιστεί, να πάρει αποφάσεις και λάβει ευθύνες. Πως θα το κάνει αυτό χωρίς κίνδυνο; Που πρέπει να σταθεί; Πως θα ξέρει πως το παιδί του του λέει την αλήθεια και θα τον προσεγγίσει όταν χρειαστεί βοήθεια; Όπως υποσχέθηκα, μοιράζομαι την παρουσίαση ώστε να μπορεί κάποιος γονέας να ανατρέξει σε αυτή.

Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να “ζήσουν” και καλή σχολική χρονιά σε όλους!